“28 februari 2018 – Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd heeft beslist in de algemene vergadering van 25 februari jl zijn productie van alle modellen in België met onmiddellijke ingang te stoppen. Door de toenemende concurrentie, loonkostenhandicap en de slabakkende autoindustrie zag het bestuur geen enkele andere manier om hun tegenvallende financiële cijfers te doen keren. De fabriek gaat dicht. Snoeien in kosten is de enige remedie. En België is de meest voor de hand liggende optie. De Belgische overheid heeft nooit ingegrepen in de arbeidsmarkt en de Belgische economie betaalt hier nu een zware prijs voor. De Belgische overheid was reeds in 2013 op de hoogte van deze plannen om de fabriek definitief te sluiten” The Flemish Journal.

Dit krantenartikel lijkt nu nog fictie. Binnen een termijn van hooguit vijf jaar is dit een feit. Ruim een jaar geleden publiceert de WSJ Europe in het katern Business & Finance een artikel dat Geely overweegt de fabriek in België te sluiten. Voor de Chinezen is deze fabriek te duur om verder te exploiteren. Volvo België heeft totaal geen meerwaarde voor de Chinezen. Ten eerste de Chinezen produceren goedkoper dan de Belgen en ten tweede R&D zit in Zweden. Waarom Volvo Cars België openhouden? Dit artikel of dit nieuws heeft nooit de Vlaamse kranten bereikt! Vorige week opnieuw in de WSJ Europe. Volvo lijdt verlies door de dalende vraag naar auto’s en het succes van de verkoop van Volvo in China is niet zoals men had gehoopt. Het merk is niet echt gewild bij de Chinezen. Bij Volvo ontbreekt het statussymbool, wat BMW, Audi, Mercedes wel kunnen bieden. Lees onze andere blog van vandaag, “Nog leuke feestjes te vinden…” Chinezen liggen dus duidelijk niet wakker van een veilige auto (http://www.alletop10lijstjes.nl/10-chinese-auto-rip-offs-van-westerse-modellen/). Belgische politici lezen wel internationale kranten (of worden gelezen, ik zie niet veel politici een Engelse krant lezen), Geely pleegt wel overleg met de Belgische overheid. Maar de Belgische overheid dicteert de pers wat mag gepubliceerd worden en wat niet. Zolang er maar geen paniek uitbreekt onder de Belgische nog werkende bevolking. Het zijn er “gelukkig” niet meer zo veel.

Aan de werknemers van Volvo (Belgium) geef ik volgende tip mee. Wanneer de contracten van maintenance contractors (wij spreken hier NIET over onderaannemers van auto-onderdelen, wel van maintenance contractors, dit wil zeggen als bijvoorbeeld het onderhoud van het toilet in de fabriek wordt uitbesteed, deze bedrijven bedoelen wij!) niet meer worden verlengd, weet je dat binnen de drie jaar de fabriek wordt gesloten. Volg dus goed op of deze contracten worden verder gezet of niet. Deze analyse wordt enkel door ons adviesbureau gemaakt. Ja, zo controversieel zijn wij!  Strategische competentie noemen wij dit.

Een goede raad: lees de Wall Street Journal Europe. Voor slechts 150,00 EUR per jaar krijg je dagelijks een portie onderbouwd economisch nieuws. De Tijd lukt dit niet. Zij slaagt er nauwelijks in om artikels uit de Financial Times te “copy – pasten” en om dit plagiaat minder opvallend te maken heeft de krant enkele jaren geleden beslist om ook de kleur van de FT over te nemen. Leuk hé, een nieuw kleurtje.

Wel interessante pers:

Wall Street Journal Europe: http://europe.wsj.com/home-page
The Economist: http://www.economist.com/
Bloomberg Businessweek: http://www.businessweek.com/
Harvard Business Review: http://hbr.org/
Handelsblatt: http://www.handelsblatt.com/

 

STUUR EEN BERICHT

© 2020 Vrancken Consulting