Op 17 januari jl. luisterde wielerminded Vlaanderen, met weinig interesse bleek achteraf, naar de halve biecht van Lance Armstrong, volgens Rik Torfs. Hij tweette  op 18 januari 2013 het volgende: “Halve biecht van Armstrong versterkt cynisme in de samenleving en ontneemt wielerfans het heerlijke gevoel te mogen bewonderen”. In 2011 (15/04/2011) was Rik Torfs nog voorstander van het absolute biechtgeheim om zo Vangheluwe uit de wind te plaatsen, om even verder te gaan in het wielerjargon. Vangheluwe had opgebiecht dat hij verdorven pleziertjes had met kinderen en had dit toevertrouwd aan een andere collega Godsdienaar. Wellicht had Rik Torfs het volgende getweet in 2011: “Biecht van Vangheluwe versterkt cynisme in de samenleving en ontneemt kindermisbruikers het heerlijke gevoel te mogen genieten”. Ik had beter verwacht van de hoogleraar en kerkjurist KU Leuven.

Wordt het niet tijd dat Di Rupo ook eens langsgaat bij Oprah om het hele verhaal van de Waalse economie op te biechten? Virtuoos in het bespelen van het Vlaamse volk, zal hij als geen ander  Patryk Wezowski weten te misleiden of is het verleiden. Patryk Wezowski is expert in het interpreteren van micro-expressies. Deze week mochten wij vernemen dat Accelor-Mittal een aantal ovens zal sluiten in zijn vestiging in Luik. Voor mij geen verrassing. Voor de werknemers wellicht wel, voor de politici en in het bijzonder Di Rupo helemaal niet. Het stond in de sterren (of oven) geschreven. De babbel met Lakshmi Mittal leverde niks op in Davos. Dit lijkt mij heel normaal als men dit gesprek even in een financieel perspectief plaatst. Het bruto binnenlands product van Wallonië bedroeg in 2010 83 971,20 miljoen euro, de omzet van Accelor-Mittal bedroeg in 2010 57 986,30 miljoen euro. Voor 2011 was de omzet van Accelor-Mittal al opgelopen tot 74 581 miljoen euro. U begrijpt dat Lakshmi er niet wakker van zal liggen om een bedrijf te sluiten in Wallonië en wellicht ook deze in Vlaanderen als dit de winst kan maximaliseren. Hebben de Belgische politici het nog steeds niet geleerd? Zij moeten dringend (had al moeten gebeurd zijn volgens mijn mening en vele andere economen) de arbeidsmarkt hervormen. Hun economisch denken wordt in een keurslijf gehouden door belangengroepen. Wat zal de staking bij Accelor-Mittal opbrengen?  Nada. Wat zal de gehele of gedeeltelijke nationalisering opbrengen? Nada.

Men zal moeten inzien dat zowel de auto-industrie als de staalindustrie in de nabije toekomst geherlokaliseerd zullen worden naar China, India en Japan. Verenigde Staten en Zuid-Amerika zullen hun autosector en staalsector verder zien afkalven. In Europa verdwijnen zowel de autosector als de staalsector, enkel Groot-Brittanië en Duitsland zullen nog fungeren als logistieke verdeelcentra. Beide bedrijfstakken, auto en staal, zullen onlosmakelijk met elkaar verbonden worden, bijna een verticale integratie. Dit alles is het gevolg van de zogenaamde Aziatische deal. Enkele Aziatische landen hebben een deal gesloten in 2010 met betrekking tot de prijszetting van ijzererts, de grondstof van ijzer . De prijs wordt niet langer bepaald door jaarcontracten, maar door 3-maandelijkse contracten. Gevolg de prijs van ijzererts stijgt. Europese staalproducten hebben de boot gemist. Hun relatief aandeel in de staalsector is zo klein dat ze geen impact hebben op de prijs van ijzererts. Vandaar dat Accelor-Mittal zijn deuren sluit in Europa. De 3 grote ijzerertsproducenten (Rio Tinto,  Vale en BHP Billiton) hebben hun mijnen in volgende landen: Chili, Brazilië, Colombia (het blok Noord Amerika en Zuid Amerika) en Australië, Nieuw Zeeland, Indonesië (het blok Azië). De rest van de mijnen is voornamelijk te vinden in Afrika, dat door China wordt gekonoliseerd voor zijn grondstoffen in ruil voor wapens voor lokale stamhoofden en ander ongeregeld. Het is duidelijk de staalindustrie en de auto-industrie gaan naar die plaatsen dicht bij hun basisgrondstof. De controle en de bewaking over de mijnen wordt cruciaal in dit hele verhaal. IJzererts wordt het nieuwe goud.

Het wordt dus tijd dat Di Rupo het vlindertje thuis laat en een echte man wordt met een stropdas. Hij maakt Vlaanderen belachelijk in het buitenland. Di Rupo wist wat er met Accelor-Mittal ging gebeuren, reeds lang. Ontkennen van de feiten en informatie achterhouden kan, maar heeft een beperkte houdbaarheidsdatum. Dit heeft Lance mogen ondervinden. Wil je reageren op dit artikel, dit kan.

STUUR EEN BERICHT

© 2020 Vrancken Consulting